ILSE DE CAUWER co-thinking care
  • Home
  • GRATIS E-book
  • Aanbod
  • Blog
  • Mijn verhaal
  • Contact

Blog
De zorgthermometer

Ons project won... een Gouden Musketon!

0 Reacties

 
Foto
En daar ben ik best trots op! Want die musketon stond symbool voor het WGO-award van de Taborgroep. Deze tweejaarlijkse prijs wil inspirerende projecten in de kijker zetten die WaardeGericht Ondernemen, kortweg WGO, in de praktijk brengen. VZW Sint-Lodewijk in Kwadrecht won met ons project een award in de categorie ‘Duurzaamheid’.
Wat voorafging – de opdracht
​
Een tijd geleden werd ik gevraagd voor een kleuradvies voor VZW Sint-Lodewijk in Kwadrecht. Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Doel van de opdracht was het verfraaien van de werk- en leefomgeving in de oude kloostergebouwen.
Oren en ogen open tijdens de rondgang met de verantwoordelijken. Mmmm, dat was iets nieuws. In zo’n historisch gebouw zet je ook niet zomaar een ‘kloddertje roze hier, en een kloddertje roze daar’. En toch moest het leuk worden!
Wat volgde - het voorstel
​
Met de waarden van de organisatie in gedachte, zette ik met mijn voorstel in op vier pijlers: 
  • ​Kleur op maat van de gebruikers
  • Respect voor het gebouw
  • Creatieve, oranje ‘rode draad’ en
  • Af en toe een budgetvriendelijke knipoog.
Tijdens het overleg met de directie werd het voorstel unaniem goedgekeurd!
Foto
Eerste pijler - kleur op maat van de gebruikers
​Aangezien 60% van de kinderen gebruik maakt van een rolstoel, brachten we de kleur naar beneden. Dus niet tot aan de torenhoge plafonds, maar op mensenmaat. Er werd contrast in kleuren voorzien voor de kinderen met visuele beperkingen. Verschillende gangen in verschillende kleuren zodat de oriëntatie bevorderd werd.
Tweede pijler - respect voor het gebouw
​
Kleur kwam er om de boel op te vrolijken - in afwachting van grotere werken op termijn - doch met mate, letterlijk ‘tot op zekere hoogte’. De rest van de muren en plafonds kwamen in rustig warm wit, met respect voor de architectuur. Zo kwam er licht, lucht en ruimte.
Foto
Derde pijler – Creatieve, oranje ‘rode draad’
​Oranje is de hoofdkleur van de huisstijl van Sint-Lodewijk. Een kleur die warmte en gastvrijheid oproept. Ideaal dus om als oranje ‘rode draad’ doorheen alle gangen te lopen, en ze op die manier te verbinden. Bovenop de oranje rode draad kwam de creatieve uitdaging voor de kinderen: lege kaders die in september vroegen om gevuld te worden met kunstwerkjes van de leerlingen.
Tip: zo’n latje is trouwens heel nuttig voor de schilder om de overgang te maken tussen twee verschillende muurkleuren.
Vierde pijler – af en toe een budgetvriendelijke knipoog
​
Omdat het leven al zo serieus is, is een knipoog welgekomen. Onderweg op het parcours staan verkeerslichten in stickermateriaal om al te enthousiaste rolstoelgebruikers tot enige voorzichtigheid aan te manen. Geen officiële statistieken bekend van het aantal ongevallen voor en na de implementatie (ik maak maar een grapje).
Foto
De wand met in grote letters de zeven kernwaarden van de organisatie was de kleurrijke, waarde-volle kers op de taart. Het resultaat mag gezien worden.
Tip: check vooraf heel grondig of stickers en ondergrond compatibel zijn. Kon in ons geval beter...
Een gelukkig toeval – opleiding ‘kleur in zorg’ voor de Tabor-groep
​
Maanden later werd ik gevraagd om een opleiding rond kleur in zorg te geven aan de infrastructuurverantwoordelijken van de Taborgroep. Dan moest ik toch een praktijkvoorbeeld uit hun eigen rangen hebben? Die ochtend nog snel foto’s gemaakt van het project, ze in een presentatie gegoten en nadien voorgesteld aan de deelnemers. Een stafmedewerker van de Taborgroep was enthousiast en stimuleerde Sint-Lodewijk om mee te dingen voor een WGO-award.
De beloning - een WGO-award voor duurzaamheid
​En zo geschiedde, op 20 januari jongstleden mocht Sint-Lodewijk deze award in ontvangst nemen. De woorden van de jury: “Gastvrijheid en openheid, iedereen moet zich welkom kunnen voelen, en dit kunnen we doen door onze traditionele kloostergebouwen ‘open te gooien’ naar de toekomst, naar licht, lucht en ruimte. De kernwaarden van de organisatie zijn duidelijk letterlijk aanwezig op, in en tussen de muren, tussen de mensen. Er is aandacht voor soberheid en duurzaamheid in het gebruik van middelen om een mooi resultaat te bewerkstelligen. De transitie van de samenleving krijgt hier een weerspiegeling in de transitie van een gebouw. Het idee om met lege kadertjes te werken en zo de creativiteit en betrokkenheid aan te wakkeren vindt de jury interessant. Innovatief, creatief en waardegericht!”
Foto
De conclusie – bewust nadenken over de zorgomgeving loont
En doordachte keuzes hoeven niet noodzakelijk veel geld te kosten. Met een frisse blik van buitenaf, met aandachtig luisteren naar de opdrachtgever, met bewuste keuzes, met een creatieve uitdaging en paar budgetvriendelijke knipoogjes kom je al een heel eind. Geef maar een seintje als ook jij werk wil maken van jouw zorgomgeving.

Hartelijke groeten,

Ilse
​
P.S.1 Het volledige relaas lees je op hier. Het juryrapport vind je hier.
P.S.2 Initiële opdracht & opleiding uitgevoerd in opdracht van AkzoNobel – Trimetal
0 Reacties

Ik wens jou...

0 Reacties

 
Foto
0 Reacties

Maak van jouw inkom een warm welkom

0 Reacties

 
Foto
5 eenvoudige tips voor een warm onthaal
Doe jij ook wel eens een online bestelling? In ons gezin wordt er regelmatig op deze manier geshopt. Vaak wordt de koopwaar de volgende dag  al – óf de dag zelf nog! – geleverd door deze of gene pakjesdienst. Ik kan mij voorstellen dat het tijdig afleveren van al die bestellingen gepaard gaat met enige stress voor de koerier van dienst.
​
Grote hilariteit bij één van die bezige pakjesbezorgers toen hij bovenstaande woorden op onze voordeur las. Dat had hij nog nooit meegemaakt. Brede glimlach op zijn gezicht! Hij voelde zich – terecht – welkom. Toegegeven, die voordeur had nog iets properder gekund ten tijde van de foto, maar de netheid van onze inkom is niet het onderwerp van dit artikel. Waar ik het wel graag over hebben wil, is de gastvrijheid van jouw inkom. Je krijgt verderop 5 eenvoudige tips om de temperatuur van je onthaal op te krikken.
Foto
Grote zorgen, klein hartje
​
Als een paar eenvoudige stickers op een voordeur al zo’n positief effect kunnen hebben op een overigens gezonde pakjesbezorger, wat kan dan de impact zijn van de aandacht van een zorgorganisatie voor haar inkom? Mensen die – voor zichzelf of voor een dierbare – aankloppen bij een zorginstelling, doen dat met een klein hartje. Ze zijn vaak zenuwachtig en hebben last van stress. Met een aangename, ‘leesbare’ onthaalomgeving kunnen we die stress reduceren.

Bovendien is de inkomhal, het gezicht van je gebouw. Het is het eerste wat de bezoeker van jouw organisatie ziet. Dus kan je – zeker in de zorgsector – maar beter een goede eerste indruk maken. Want de aandacht die gaat naar de inrichting van je zorgomgeving, is voor de (potentiële) cliënt een indicator voor de zorg die er wordt gegeven. Als ‘Inkom’ staat voor ‘Kom erin’, dan moet die plaats dat ook uitstralen.
​
Ik geef jou 5 eenvoudige tips waarmee je het verschil kan maken:
Foto
Laat geen twijfel bestaan over welke deur de inkomdeur is
​Dat kan al door de aanloop ernaartoe, door de afmetingen van de toegangsdeur in vergelijking met eventuele andere deuren óf eenvoudig door een anders-dan-de-andere kleur. Het vergroot alvast de oriëntatiemogelijkheid van de bezoeker en het vermindert de stress. Gaat het over deuren met automatische glazen schuifpanelen, zorg ook dan dat hier heel duidelijk is welk paneel de doorgang is. 

Foto
Roken schaadt de gezondheid, geen nood aan extra reclame​
Je hebt het vast ook al gezien: kom je aan bij het ziekenhuis en staan daar een heleboel mensen – al dan niet voorzien van een baxter op wieltjes – een sigaretje te roken. Met alle respect voor wie af en toe nood heeft aan een portie nicotine, toch even dit. Een rokersruimte meteen aan de ingangsdeur, geeft de bezoeker of toekomstige cliënt geen goed gevoel. In sommige gevallen wordt zelfs het inkomsas - waar zowel cliënt, bezoeker als medewerker moeten passeren – gebruikt als rokerslokaal. Daar gaat die goede eerste indruk... Ergens verderop in het gebouw is vast nog wel een ruimte of plaats voor een luifel.
​
​

Foto
Maak heel duidelijk hoe het na de inkomdeur verder moet
Zorg dat de inkomhal ruim en overzichtelijk is. Bestaand gebouw? In het geval van een onthaalbalie: kies voor de balie zelf of voor de muur erachter een warme, sprekende kleur. Warme kleuren trekken sneller onze aandacht. Ze doen denken aan vuur en geven anderzijds ook een verwelkomende indruk. Is er geen balie, geef dan eenduidig aan waar ik bij een eerste bezoek terecht kan met mijn vragen.
​
Foto
Voorzie groen, als completent en rustbrenger.
Groen is complementair aan de warme tinten, ze versterken elkaar. Voorzie (het zicht op) echte planten waar mogelijk, of hang natuurbeelden aan de muur. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze elementen een stressreducerend effect hebben. We komen later zeker nog uitgebreid terug op het belang van natuur in de zorgomgeving.
​
Foto
De kortste weg naar het kleinste kamertje
Het zal je verbazen hoe goed sommige organisaties zijn in het verstoppen van hun sanitaire voorzieningen. Nochthans dient deze ruimte een basisbehoefte van elk mens, zonder onderscheid van rang, stand of leeftijd. Zeker voor onze cliënt en/of zijn naaste die aankomt met het kleine hartje en grote(re) zorgen. Maak het zo makkelijk mogelijk om het "kleinste kamertje" te vinden. Liefst niet enkel met een klein pictogram ergens tegen het plafond. En als de toiletten duidelijk zijn aangegeven, kan de persoon aan de informatiebalie ook nog eens iets anders zeggen dan “Hier rechts, de derde deur op uw linkerkant”.

Dus kom eens op bezoek bij jezelf
De dienstverlening en de kwaliteit daarvan laat ik aan jou als zorgprofessional over. Voor de aankleding van je onthaal kan je hulp inroepen. Ik raad je alvast aan om zelf eens binnen te komen met een cliëntbril op je neus, om te zien hoe moeilijk of hoe makkelijk dat gaat. Als je wil, wandel ik eens met je mee, dan kijken we samen hoe het (nog) beter kan.
​
Hartelijke groeten,

​Ilse​
0 Reacties

Over de drempel naar een doordachte en warme zorgomgeving

0 Reacties

 
Foto
EEN KORTE GESCHIEDENIS...
Er was een tijd dat ik dagelijks (ja dagelijks!) blogde. Dat begon in 2009, een tijd waarin je nog moest uitleggen wat een blog eigenlijk was. Het idee van die blog kwam van de IT-er waarmee ik mijn (t)huis en trouwboek deel. Zijn Amerikaanse collega met prostaatkanker had een blog. Hij hield daarmee vrienden en familie op de hoogte van zijn wel en wee.
Omdat ik zelf net een diagnose van acute leukemie had gekregen, leek een blog een goede manier om hetzelfde te bereiken, én om cowboyverhalen rond het ziekteverloop uit de wereld te houden.

EEN NIEUWE MISSIE!
​Zo geschiedde. In goede en kwade dagen van behandelingen en herstel had ik steeds een doel: het blogartikel schrijven! Nu eens grappig, dan weer ongeduldig. Soms verklarend en soms triest. Steeds therapeutisch, voor mij dan toch. Ik ga verder niet zielig doen over die periode. Wat telt is dat ik er - met de hulp van heel veel fijne mensen – goed ben doorgekomen. En daarom kan ik nu doen wat ik graag doe: zorgorganisaties helpen met professioneel interieuradvies voor een doordachte en warme zorgomgeving.
Foto
EEN EERSTE DREMPEL OVERWONNEN!
Een blog is een ideale manier om makkelijk – en gratis! – kennis en ervaringen te delen met jou en je zorgorganisatie. Alleen is professioneel bloggen heel wat anders dan wat ik indertijd deed. De drempel én de lat liggen nu veel hoger. De website heb ik al gebouwd, het bloggen stelde ik - te lang - uit. Met dit artikel is de kop eraf, zoals ze zeggen. Weg met de drempelvrees: vanaf nu krijg je maandelijks 2 artikels.

WAT MAG JE VERWACHTEN?
Artikels over slimme keuzes die jij kan maken voor jouw zorgomgeving. Interieurkeuzes om stress te verminderen en welzijn te bevorderen bij cliënten, hun naasten én je medewerkers. Zodat jij méér haalt uit  je interieurbudget. De slimme keuzes kunnen gemaakt worden voor een ziekenhuis, in ouderenzorg, en in bijzondere zorg voor kinderen en volwassenen met psychische of fysieke aandoeningen. Het advies kan gelden voor nieuwbouw, renovatie of een facelift. Er komen artikels over resultaten van projecten, waardevolle ervaringen, en vragen van klanten. Stel mij ook gerust jouw vraag. Ik doe mijn best ze te beantwoorden.
Foto
EN WAT IS JOUW DREMPEL?
Wat is de reden waarom jouw zorgomgeving nog niet zo doordacht en warm is als je zou willen?

Je hebt er geen budget voor? Weet dan dat werk maken van jouw zorginterieur niet noodzakelijk stukken van mensen hoeft te kosten. Het draait vaak om slim te kiezen bij keuzes die je toch moet maken (vloer, muurverf, afwerkingsmateriaal, ...). Maak de juiste keuzes in functie van jouw doelgroep. Ga alvast naar de website en download het gratis e-book ‘Jouw zorg in de juiste zorgomgeving’.

Je hebt er onvoldoende kennis voor? Geen probleem, dan help ik jou graag. We denken samen na over wat er nodig is, en wat haalbaar is. Je kan kiezen voor een grondige analyse van de huidige situatie om de aandachtspunten bloot te leggen; en/of je kan vragen om concreet interieuradvies voor jouw zorgomgeving.
​
Je hebt er geen tijd voor? In het later artikel zal je ontdekken wat voor kettingreactie aan positieve effecten je krijgt als je tijd maakt voor je zorgomgeving. Je gaat je afvragen waarom je er nog niet eerder werk van hebt gemaakt. Hou dat artikel dus zeker in het oog!
Foto
Wil jij graag over je drempel(s) heen naar een doordachte en warme zorgomgeving? Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact op om te horen hoe ik jou daarbij kan helpen. Ik heb een diploma als bio-ingenieur en werkte lange tijd in de chemische industrie. Na een opleiding interieuradvies en een postgraduaat trendwatching met focus op zorg, run ik nu een ‘eenvrouwszaak met zorgambities’.

Hartelijke groeten en graag tot binnenkort,
​

Ilse

​P.S. Nieuwsgierig? Download alvast mijn gratis e-book

​
View my profile on LinkedIn
0 Reacties

Welkom

0 Reacties

 
Foto
Hallo,
Welkom bij "De Zorgthermometer".  Op deze blog meten we de temperatuur van de zorg. Wat mag je verwachten? Informatie over een warme zorgomgeving en warmmenselijke dienstverlening. Tips over hoe jij de temperatuur van jouw zorg kan verhogen. Ervaringen van hoe je het beter niet kan doen. En voorbeelden die navolging verdienen. Het leven zoals het is, in al zijn menselijkheid. Laat maar horen wat je ervan denkt, en wat jouw uitdagingen zijn, dan bekijk ik hoe ik jou daarbij kan helpen.
Veel inspiratie gewenst!

Hartelijke groeten,
​
Ilse

0 Reacties
Voorwaarts>>

    Ilse in 't kort

    Mama van 2 & echtgenote
    Eenvrouwszaak 
    Zorgomgevingsdeskundige
    Professioneel kleuradviseur
    ​Zeilster & zorvrijwilliger

    Lees mijn verhaal

    Categorieën

    Alles
    Interieuradvies
    Ouderenzorg
    Welzijn
    Ziekenhuis

    Archieven

    Oktober 2020
    Juni 2020
    Maart 2019
    Januari 2019
    November 2017
    Augustus 2017
    Juni 2017
    April 2017
    Februari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2015

    RSS-feed

    View my profile on LinkedIn
Foto

​HOME     GRATIS E-BOOK     BLOG     AANBOD     MIJN VERHAAL     CONTACT    

PRIVACY     ALGEMENE VOORWAARDEN

​© 2018 Ilse De Cauwer - Contacteer mij indien je iets van deze website wil gebruiken of citeren.    

  • Home
  • GRATIS E-book
  • Aanbod
  • Blog
  • Mijn verhaal
  • Contact