Jouw zorgorganisatie heeft plannen om te bouwen of te verbouwen?
Daar komt ontzettend veel bij kijken. Heel wat keuzes ook die gemaakt moeten worden. Veel van die keuzes bepalen de uiteindelijke look & feel van je zorgomgeving. En dàt is waar jouw cliënten en hun naasten mee in aanraking komen.
Dit is dan ook een pleidooi voor doordachte keuzes voor het zorginterieur, vroeg genoeg in het bouwproces, niet pas aan de eindmeet. Want door goed na te denken van bij het begin, kan je met hetzelfde budget meer winst boeken op vlak van welzijn en tevredenheid. Niet alleen voor de gebruikers, ook voor hun naasten én je medewerkers.
In mijn gratis E-book “Jouw zorg in de juiste zorgomgeving? 5 slimme interieurkeuzes die het welzijn van cliënt, bezoeker én medewerker fundamenteel beïnvloeden” lees je daar nog meer over. Om meteen zelf toe te passen, OF om het belang van professioneel advies in te zien.
Bij woonzorgcentrum De Vliet in Zele hebben we het e-book in de praktijk omgezet. Dit WZC behoort tot vzw Zorgnetwerk Trento. Ik werd reeds in de ruwbouwfase betrokken bij het project. Zowel de directie als de architect stonden open voor zorginterieuradvies op maat van de toekomstige bewoners. Zie hier het resultaat van slimme keuzes die door medewerkster Karine en mezelf zijn gemaakt.
De directie had eerder gekozen voor een lichtere vloer. Die keuze kon nog omgezet worden naar een donkerder versie van tegels, wat meer stabiliteit biedt, naar analogie met wat we in de natuur zien. Deze vloerkleur werd overal doorgetrokken. Een plots contrast in de vloer maakt personen met dementie onzeker, zij kunnen dit aanzien als een drempel of een put.
Bovendien konden we voorkomen dat de badkamers van de bewoners overal witte tegels zouden krijgen. Ogen van ouderen hebben meer nood aan contrast om objecten te onderscheiden. Dankzij het witte sanitair tegen de donkere tegels, verhoogt de zelfredzaamheid van de bewoner, en verlicht de job van de medewerker.
We konden ook de kleur van de deuren nog bepalen. Dienstdeuren laten we zo weinig mogelijk opvallen, meegaand met de kleur van de muur. Deuren die van belang zijn voor bewoners zijn in contrasterend donker hout, net zoals de maatkasten.
Warme kleuren in meubilair, gordijnen en op bepaalde plaatsen in de gangen, dragen bij aan de huiselijkheid. Warme kleuren worden ook het langst goed gezien door ouderen. Bij koelere kleuren zoals blauw en groen wordt het onderscheid sneller bemoeilijkt. Ook voor de aparte afdeling van de zusters werd hetzelfde kleurenpalet gevolgd.
In de bewonerskamers streefden we verder naar huiselijkheid. Een kleurtje onderaan de muur als lambrisering, daarboven een lichte zandkleur om de ruimte toch helder te houden. Karine koos daar een warme kleur gordijnen bij. We kozen ook voor discrete, halfhoge muurbescherming aan de bedzijde van de kamer (niet op foto).
De lichtere zetel contrasteert goed met de vloer wat het de bewoner ook weer makkelijker maakt om het zitoppervlak te zien. Nieuwe bewoners zijn vrij om het basismeubilair aan te vullen met hun eigen meubelen.
Het komt er dus op aan om tijdig (!) doordachte keuzes te maken voor de zorgomgeving, met bijzondere aandacht voor de noden van jouw doelgroep. En dat hoeft niet noodzakelijk meer geld te kosten, zoals bovenstaand project bewijst. Download alvast het e-book, en aarzel niet mij te contacteren als je hulp wil bij jouw project.
Hartelijke groeten en graag tot binnenkort,
Ilse